Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHFederalni vodni inspektorat obilazi teren pogođen poplavama u Jablanici

Federalni vodni inspektorat obilazi teren pogođen poplavama u Jablanici

Inspekcija na terenu

Federalni vodni inspektorat jučer je izvršio obilazak terena pogođenog poplavama i odronima zemlje u Jablanici. Tim je imao poseban fokus na čišćenje nanosa i ugroženost akumulacija u dolini Neretve.

Zajedničke aktivnosti s Elektroprivredom

Tokom inspekcije, tim je radio u saradnji s mobilnim timom Elektroprivrede BiH. Obišli su ključne akumulacije i primijetili da se sav plutajući otpad sakuplja uz branu na HE Grabovica i HE Jablanica. Elektroprivreda BiH ima ugovor sa ovlaštenom firmom za uklanjanje otpada poput plastike i drveta.

Aktivnosti prikupljanja otpada

Prikupljanje plutajućeg otpada provodi se neprekidno, a trenutno nisu zabilježene negativne posljedice po rad hidroelektrana. Inspektori su naglasili važnost nastavka ovih aktivnosti kako bi se očuvala ekološka stabilnost.

Preporuke za sanaciju

U cilju prevencije dodatnih šteta, inspektori su preporučili hitno označavanje lokacija za deponiju čvrstog otpada. Ova mjera će spriječiti istresanje materijala u vodotoke i na obale, što bi moglo uzrokovati nove poplave ili začepljenje hidroelektrana.

Kontinuirane preventivne mjere

Federalni vodni inspektorat nastavlja sa preventivnim aktivnostima i mjerama u svojoj nadležnosti. Ove aktivnosti su ključne za održavanje sigurnosti i funkcionalnosti vodenih sistema u ovom području.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -