Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIzbori za gradonačelnika Tuzle: SDP proglasio pobjedu Zijada Lugavića

Izbori za gradonačelnika Tuzle: SDP proglasio pobjedu Zijada Lugavića

Izbori u Tuzli

Danas su u Tuzli održani lokalni izbori na 155 biračkih mjesta i dva mjesta za glasanje u odsustvu. U utrci za gradonačelnika Tuzle kandidirali su se četiri politička kandidata. To su Zijad Lugavić iz SDP-a, Zoran Blagojević iz SDA, Derviš Čičko iz SBiH te Tihomir Mihajlović iz SNSD-a.

Preliminarni rezultati

Biračka mjesta zatvorena su u 19 sati, nakon čega su objavljeni preliminarni rezultati. SDP je odmah proglasio pobjedu svog kandidata, Zijada Lugavića. Na osnovu prebrojanih 84 posto glasačkih listića, Lugavić je osvojio 75,5 posto glasova, odnosno 28.434. Blagojević je osvojio 7.522 glasa, dok su Čičko i Mihajlović dobili 1.480 i 218 glasova, redom.

Podrška i prethodni izbori

Zijadu Lugaviću u kandidaturi su pružile podršku još sedam stranaka, uključujući Tuzlansku alternativu, Narod i pravdu, te Nezavisnog kandidata Nedžada Jusića. Ova pobjeda dolazi nakon što je Lugavić izabran za gradonačelnika na prijevremenim izborima u februaru prošle godine, nakon povlačenja Jasmina Imamovića.

Pravo glasa i inovacije u izborima

Na lokalnim izborima u Tuzli pravo glasa imalo je 111.514 birača. Dodatno, provedena je i pilot faza projekta upotrebe optičkih skenera u izbornom procesu, što ukazuje na nastojanje za unapređenjem izbornih procedura.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -