Ponedjeljak, 7 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIzborni izazovi: Izvještaji o narušavanju reda i mira tokom izbora

Izborni izazovi: Izvještaji o narušavanju reda i mira tokom izbora

Problemi tokom izbornog dana

Prema informacijama iz policijskih i sigurnosnih agencija, zabilježeni su problemi s javnim redom i mirom tokom izbora. Posebno ukazuje na sumnje u krivična djela u raznim izbornim jedinicama.

Primjeri narušavanja izborne procedure

Na konferenciji za novinare, Hadžiabdić je iznijela konkretne slučajeve. U Bratuncu se sumnja na kupovinu glasova, dok su u Tesliću primijetili nepravilan glas. U Kozarskoj Dubici izvještava se o uništavanju izbornih isprava.

U Zvorniku su prijetnje bile upućene na biračkom mjestu, dok je u Derventi također došlo do uništavanja dokumenata vezanih za izbore.

Ocjena izbornog dana

Centralna izborna komisija ocjenjuje da su izbori uglavnom u skladu sa pravilima. Međutim, Hadžiabdić napominje da su primili 142 prijave vezane za kršenje izborne šutnje.

Ove prijave sadrže informacije o 39 povreda na biračkim mjestima, među kojima su kratki prekidi uzrokovani verbalnim i fizičkim napadima.

Testiranje izbornih tehnologija

Hadžiabdić je osvrnula se na pilot projekte i testiranje izbornih tehnologija. Iako su se pojavili problemi s očitavanjem otiska prsta kod starijih osoba, niti jedan od problema ne prijeti odustajanju od primjene tehnologije.

Probleme se rješavaju u saradnji s predsjednicima općinskih izbornih komisija, čime se osigurava nesmetan rad tokom izbornog procesa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -