Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHLokalni izbori u BiH: Novo na biračkim mjestima i blaga izlaznost

Lokalni izbori u BiH: Novo na biračkim mjestima i blaga izlaznost

Zatvorena biračka mjesta

Biračka mjesta za lokalne izbore širom Bosne i Hercegovine zatvorena su u 19 sati. Građani su imali priliku glasati od 7 sati ujutro. Detaljne informacije o rezultatima očekuju se tokom noći.

Izlaznost birača

Centralna izborna komisija BiH (CIK) najavila je konferenciju za medije u 21 sat. Do 15 sati, izlaznost je iznosila 34,98 posto, što je na nivou općih izbora. Ova izlaznost je manja nego na prethodnim lokalnim izborima.

Izbori u pogođenim općinama

Izbori se nisu održali u pet općina pogođenih poplavama, a to su Jablanica, Konjic, Kreševo, Kiseljak i Fojnica. CIK će donijeti odluku o novim izborima nakon obezbjeđenja uslova. Očekuje se da će to trajati od sedam do 30 dana.

Politički subjekti i kandidati

Građani su birali vijećnike, odbornike, načelnike i zastupnike. CIK je ovjerio 296 političkih subjekata, uključujući 110 stranaka i 58 koalicija. Prijavljeno je ukupno 26.089 kandidata.

Novine u izbornom procesu

Ovo je prvi put da su izbori održani prema novim pravilima. Visoki predstavnik Kristijan Šmit nametnuo je reforme. Politički subjekti su kažnjeni zbog preuranjene kampanje i zloupotrebe djece.

Tehnologija na biračkim mjestima

Na 145 biračkih mjesta korišteni su optički skeneri, a na 165 mjesta tehnologija za identifikaciju glasova putem otiska prsta. U Brčko distriktu korištena je biometrijska identifikacija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -