Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIzlaznost na lokalnim izborima do 15 sati iznosi 33,2 posto

Izlaznost na lokalnim izborima do 15 sati iznosi 33,2 posto

Preliminarni podaci o izlaznosti

Projekt menadžer Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović objavio je preliminarne podatke o izlaznosti na lokalnim izborima. Prema prikupljenim informacijama, do 15 sati izlaznost je iznosila 33,2 posto. Ovo je niže u poređenju sa prethodnim lokalnim izborima kada je izlaznost iznosila 38,8 posto.

Očekivanja do 19 sati

Jovanović je istakao da, prema trenutnim trendovima, očekivana izlaznost do 19 sati može dostići 49 posto. Međutim, naglasio je da će se to potvrditi ili opovrgnuti nakon dodatnog praćenja situacije.

Nepravilnosti na biračkim mjestima

Tokom izvještavanja o izborima, Jovanović je ukazao na brojne nepravilnosti na biračkim mjestima, posebno u vezi s fotografisanjem glasačkih listića. Pored toga, izvijestio je da su novi tehnološki sistemi, osim na dva biračka mjesta u Tuzli, generalno efikasni.

Problemi sa upotrebom novih tehnologija

Jovanović je napomenuo da je upotreba skenera na većini mjesta bila uspješna, s izuzetkom dva u Tuzli. Osim toga, posmatrači su iznijeli da je korištenje novih tehnologija usporavalo proces i činilo ga komplikovanijim za birače. Ipak, 83 posto građana podržava uvođenje ovih tehnologija.

Prekinuto glasanje

Na kraju, Jovanović je najavio da će sledeće saopštenje Koalicije “Pod lupom” biti u 20 sati, dok će se konferencija za medije održati u 22 sata. Takođe, obavijestio je o prekidu glasanja na jednom biračkom mjestu u Doboju, gdje je policija intervenisala.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -