Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNove Tehnologije na Izborima: Elektronska Autentifikacija i Video Nadzor

Nove Tehnologije na Izborima: Elektronska Autentifikacija i Video Nadzor

Uvođenje Inovacija u Izborni Proces

Na predstojećim izborima u Bosni i Hercegovini biće implementirane nove tehnologije za poboljšanje procesa glasanja. Ove promjene će se odvijati uz podršku Delegacije EU i drugih međunarodnih organizacija.

Pilot Projekat Elektronske Autentifikacije

Prvi pilot projekat obuhvata elektronsku autentifikaciju birača i transmisiju rezultata. Ovaj proces će se provesti na 165 biračkih mjesta u 11 općina, uključujući Stari Grad, Tešanj, Doboj, i druge.

Na ovim biračkim mjestima, birači će se identifikovati putem ličnih dokumenata i otisaka prstiju, koji će se provjeravati u evidencijama Agencije za identifikacijske dokumente.

Optički Skeneri za Brže Prebrojavanje

Drugi pilot projekat uključuje upotrebu optičkih skenera za glasačke listiće na 145 biračkih mjesta u sedam izbornih jedinica, kao što su Vogošća, Tuzla i Prijedor.

Na ovim biračkim mjestima birači će primijetiti značajne promjene. Glasački listić će imati QR kod, a glasačka kutija će sadržavati skener.

Prvi Koraci u Modernizaciji Izbora

Nakon što glasač uzme listić, trebat će ga staviti u fasciklu, zatim skenirati kroz uređaj kako bi se glas poslao u kutiju. Ovaj sistem osigurava veću sigurnost i efikasnost tokom izbora.

Uz sve navedene inovacije, očekuje se da će novi sistem unaprijediti transparentnost i pouzdanost izbornog procesa u Bosni i Hercegovini.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -