Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHEU šalje spasilačke timove u BiH nakon katastrofalnih poplava

EU šalje spasilačke timove u BiH nakon katastrofalnih poplava

Mehanizam civilne zaštite EU aktiviran

Bosna i Hercegovina je zatražila aktiviranje Mehanizma civilne zaštite Evropske unije uslijed katastrofalnih poplava. Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen potvrdila je ovu važnu vijest putem društvenih mreža. Timovi za spasavanje uskoro će biti na terenu kako bi pomogli ugroženim građanima.

Solidarnost EU u akciji

„Naše misli su uz građane Bosne i Hercegovine, koji su pogođeni katastrofalnim poplavama. Aktivirali smo Mehanizam civilne zaštite EU i šaljemo spasioce na teren. Ovo je EU solidarnost na djelu“, izjavila je von der Leyen. Njena poruka je odjeknula širom Evrope, potvrđujući zajedničku borbu protiv prirodnih katastrofa.

Pomoć iz regiona i svijeta

Ranije je BiH zatražila međunarodnu pomoć zbog ogromnih šteta uzrokovanih poplavama. Na terenu se već nalaze timovi iz Srbije, Hrvatske, Češke i Sjeverne Makedonije. Pomoć su ponudile i brojne druge države, pružajući dodatnu podršku ugroženima.

Tragični bilans poplava

Nažalost, do sada je potvrđeno najmanje 20 smrtonosnih slučajeva, a za još 10 osoba se aktivno traga. Najteže pogođene općine su Kreševo, Kiseljak, Fojnica, Jablanica i Konjic. Ovo su trenutci kada je solidarnost izuzetno važna.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -