Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHUvođenje pneumokoknog cjepiva u Federaciji BiH: Nova faza zaštite zdravlja djece

Uvođenje pneumokoknog cjepiva u Federaciji BiH: Nova faza zaštite zdravlja djece

Zavod za javno zdravstvo FBiH započinje novi program

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine (ZZJZ FBiH) službeno će uvesti pneumokokno cjepivo u redoviti imunizacijski program od januara 2025. godine. Ovaj značajan korak najavio je direktor Zavoda, Siniša Skočibušić, na radionici održanoj u Sarajevu.

Zaštita djece od ozbiljnih bolesti

Direktor Skočibušić ističe da je dodatna zaštita djece od pneumokoknih bolesti od vitalnog značaja, s obzirom na to da su mališani do pet godina najugroženija kategorija. Cjepivo će zaštititi od upala uha, pluća, meningitisa i drugih teških komplikacija.

Imunizacija i dostupnost zdravlja

Prema novom Kalendaru imunizacije, cijepljenje će se provoditi u dobi od dva i četiri mjeseca, s docjepljivanjem u drugoj godini života. Svi troškovi cjepiva bit će pokriveni, a cijepljenje će biti dostupno i starijoj djeci i osobama treće životne dobi.

Podrška UNICEF-a i lokalnih vlasti

Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, istakao je važnost ovog programa za poboljšanje zdravlja djece u okviru evropskih standarda. Podrška će doći i od UNICEF-a koji nastavlja raditi na jačanju programa imunizacije.

Edukacija zdravstvenih djelatnika

Kako bi se osigurala efikasna primjena novog cjepiva, u naredna dva mjeseca održat će se edukativne radionice za zdravstvene radnike. Cilj je informirati ih o pneumokoku i novom cjepivu te unaprijediti zaštitu zdravlja djece.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -