Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHLokalni izbori 2024: Angažovanje 850 posmatrača za praćenje izbornog procesa

Lokalni izbori 2024: Angažovanje 850 posmatrača za praćenje izbornog procesa

Angažman građanskih posmatrača

Za lokalne izbore 2024. godine, skoro 850 građanskih, nestranačkih posmatrača bit će angažovano na izborni dan. Njihov zadatak je pratiti cjelokupan izborne proces na biračkim mjestima. To uključuje otvaranje biračkih mjesta, proces glasanja, zatvaranje biračkih mjesta, brojanje glasova i pakovanje izbornog materijala.

Praćenje izbornog procesa u realnom vremenu

Podaci sa terena prikupljat će se putem Pozivnog centra Koalicije “Pod lupom”. U slučaju uočenih nepravilnosti, u akciji će učestvovati Pravni tim navedene koalicije. Izvještavanje o situaciji na terenu bit će u realnom vremenu, što doprinosi transparentnosti izbora.

Prvi dan izbora bez većih problema

Koalicija “Pod lupom” ističe da je izborni dan počeo uspješno. Većina posmatrača imala je neometan pristup biračkim mjestima. Također, većina biračkih mjesta otvorena je na vrijeme s izuzetkom Fojnice, gdje su izbori odgođeni zbog prirodne nesreće.

Izborne nepravilnosti na nekoliko lokacija

Iako je proces bio većinom uspješan, uočeni su i određeni propusti. Postojeći problem je nedostavljanje spiskova posmatrača biračkim odborima. To se ponavlja iz izbornog ciklusa u izborne cikluse, što otežava pristup biračkim mjestima. Međutim, problemi su se zabilježili na Ilidži, Olovu, Vogošći, Kalesiji, Trebinju, Prijedoru i Banjoj Luci.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -