Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKoalicija "Pod lupom" angažovala gotovo 850 posmatrača za lokalne izbore 2024.

Koalicija “Pod lupom” angažovala gotovo 850 posmatrača za lokalne izbore 2024.

Angažman posmatrača na izborni dan

Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” obavijestila je javnost o angažovanju skoro 850 građanskih, nestranačkih posmatrača za Lokalne izbore 2024. godine. Ovi posmatrači će pratiti cijeli izborni proces na biračkim mjestima.

Praćenje izbornog procesa u realnom vremenu

Podaci sa terena prikupljaju se preko Pozivnog centra Koalicije “Pod lupom”. Pravni tim Koalicije radi na otklanjanju izbora nepravilnosti, dok se izvještaji šalju u realnom vremenu.

Problemi na biračkim mjestima

Iz Koalicije su istaknuli da je izborni dan uglavnom počeo bez poteškoća. Međutim, biračka mjesta su otvorena s manjim zakašnjenjima, a u Fojnici je izborni proces potpuno odgođen zbog prirodne nesreće.

Osim toga, ponovili su se problemi s dostavljanjem spiskova posmatrača. Zabilježeni su problemi u Ilidži, Olovu, Vogošći i drugim mjestima, što je otežalo pristup biračkim mjestima.

Izborne nepravilnosti i preporuke

Posmatrači su uočili 59 kritičnih situacija, uključujući nedostatak informacija o članovima biračkih odbora. To sprječava građane da provjere moguće trgovine mjestima u odborima.

Osim toga, sumnje u stranačku infiltraciju i narušavanje tajnosti glasanja prijavljene su na nekoliko mjesta.

Poziv političkim subjektima

Koalicija “Pod lupom” poziva sve političke subjekte da poštuju Izborni zakon BiH i izbjegavaju izborne nepravilnosti. Ovaj poziv dolazi usred izborne šutnje koja je trenutno na snazi.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -