Nedjelja, 6 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTragedija u Donjoj Jablanici: Potraga za žrtvama nastavlja se nakon katastrofe

Tragedija u Donjoj Jablanici: Potraga za žrtvama nastavlja se nakon katastrofe

Priče o stradanjima i sjećanjima

Izudin Tufek, stanovnik Donje Jablanice, svjedoči o užasu koji je jučer pogodio njegovo selo. Buka koja ga je probudila u ranim jutarnjim satima, bila je naznaka katastrofe. “Vidjevši bujicu vode kako teče kroz selo, nisam mogao zamisliti razmjere stradanja,” rekao je Tufek.

Razmjere katastrofe

Nakon prvih saznanja, situacija je postajala sve ozbiljnija. “Oko sedam sati, kada se razdanilo, vidio sam srušene kuće. Snaga kamenja potpuno je razrušila selo,” dodaje on. Iako su se mnogi nadali da neće biti žrtava, nažalost, broj poginulih raste.

Zahtjevi za odgovornost

Tufek ističe da se stradanje mnogih stanovnika može dovesti u vezu sa kamenolomom iznad sela. Prema njegovim riječima, ova situacija je godinama bila upozoravana. “Historijske informacije govore da je Tito zabranio kamenolom iznad našeg sela zbog opasnosti od obrušavanja,” navodi on.

Razaranje kulturne baštine

Izudin posebno tužno spominje džamiju koja je također stradala. “Kao mutevelija, duboko me pogađa što je mjesto mog odrastanja zatrpano,” kaže Tufek. Njegova želja je da se aktivnost u džamiji ponovo obnovi i život vrati u svakodnevnicu ovog sela.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -