Subota, 5 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHUPOZORENJE: Poplave izazvale rizik od zaraznih bolesti u pogođenim područjima

UPOZORENJE: Poplave izazvale rizik od zaraznih bolesti u pogođenim područjima

Teška situacija u poplavljenim općinama

Nakon nevremena koje je pogodilo više općina, stanovništvo se suočava sa ozbiljnim posljedicama. Poplave su odnele živote i ugrozile zdravlje ljudi zbog potencijalnog širenja zaraznih bolesti.

Preporuke za sigurnu upotrebu vode

Zavod za javno zdravstvo FBIH izdao je upozorenje. Preporučuje se korištenje isključivo kvalitete kontrolisanih javnih vodovoda ili flaširane vode. Voda iz bunara ne smije se koristiti dok se ne sprovedu mjere dezinfekcije.

Uslovi za pripremu hrane i ličnu higijenu

Hranu koja je bila u kontaktu s poplavnom vodom treba baciti, kao i kvarljive namirnice koje su bile van frižidera duže od četiri sata. Osobe treba da redovno peru ruke, posebno nakon dodira s naplavnim otpadom.

Mjere čišćenja i dezinfekcije

Predmeti koji su bili pod vodom moraju se očistiti i dezinfikovati. Zagađene materijale treba baciti. Problemi s električnim vodovima i plinovodima trebaju se prijaviti nadležnim službama.

Simptomi i zaštita zdravlja

Stanovnici trebaju pratiti pojavu simptoma zdravstvenih problema, poput povišene temperature ili povraćanja. U slučaju simptoma, obavezno se javite ljekaru. Otvorene rane treba zatvoriti flasterima kako bi se spriječila infekcija.

Poštivanje ovih mjera može pomoći u sprečavanju širenja bolesti i zaštiti zdravlja svih pogođenih.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -