Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTeške poplave pogodile Jablanicu i okolna mjesta

Teške poplave pogodile Jablanicu i okolna mjesta

Stanje u Jablanici

U posljednjim satima, poplave su pogodile Hadžiće, Konjic, Jablanicu, Kiseljak i Fojnica. Posebno teško stanje je u Jablanici, koja je odsječena od ostatka svijeta. Tokom noći, rijeke i potoci su se izlili, donoseći velike posljedice i ljudske žrtve.

Upozorenje Agencije za vodno područje

Agencija za vodno područje Jadranskog mora izdala je upozorenje da će od 3. do 4. oktobra doći do porasta vodostaja u Konjicu, Jablanici i drugim gradovima. Ovaj fenomen rezultat je obilnih padavina koje su zadesile regiju.

Poziv nadležnim institucijama

Agencija je pozvala nadležne institucije da prate trenutnu situaciju i postupe prema operativnom planu odbrane od poplava u Federaciji Bosne i Hercegovine. Službama za zaštitu preporučeno je dodatno oprezno ponašanje.

Uloga civilne zaštite

“Nadležne službe civilne zaštite trebaju upozoriti stanovništvo na opasnosti od poplava”, poručuje Agencija. Oni su posebno istaknuli važnost pravovremenog obavještavanja građana kako bi se smanjile moguće štete.

Iako je ovo upozorenje objavljeno jučer u 12 sati, primjećuje se da nije dostavljeno medijima. Ovo postavlja pitanje informacione efikasnosti nadležnih tijela u trenutnim kriznim situacijama.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -