Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHTeške poplave pogodile područje Buturović Polja i Jablanice

Teške poplave pogodile područje Buturović Polja i Jablanice

Prijatelji prirode donijeli nesigurnost

Iza jedan sat poslije ponoći, mještanin iz Buturović Polja kod Konjica prijavio je Policijskoj stanici da mu je vodena bujica poplavila kuću. Ova situacija najavila je seriju poziva za pomoć iz tog područja.

Izlijevanje rijeka i poplave

Rijeke Neretvica i Seončica su se izlile iz svojih korita, uzrokujući poplave u brojnim kućama i odnoseći neutvrđen broj vozila u Jablaničko jezero. Iz MUP-a HNK su potvrdili da su najgore posljedice zabilježene upravo u Jablanici.

Izvještaji o stradanjima i šteti

Prema dostupnim informacijama, u poplavama su stradale tri osobe. U selu Zlate situacija je najteža, a dvije kuće su doživjele potpuni kolaps. Trenutno još uvijek ima stanovnika koji su ostali zarobljeni u poplavljenim kućama.

Blokade i izazovi za pomoć

Putne komunikacije prema Buturović Polju su blokirane usljed velikih odrona. Osim toga, u mjestu Obri voda je odnijela most, otežavajući dolazak GSS-a i Civilne zaštite.

Odroni na putu M17

Oko dva sata nakon ponoći, dežurni policijski službenici su primili dojavu o većem odronu na putu M17 u mjestu Komadinovo vrelo. Ova blokada dodatno komplikuje situaciju na terenu.

Policijska stanica Mostar Centar primila je obavijest o dodatnim odronima i padu stabala na putu M17, čime je put Mostar-Jablanica također potpuno blokiran. Putna služba i vatrogasci su na terenu kako bi uspostavili prohodnost.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -