Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPoplave u selu Luke: Ekološki aktivista Robert Oroz upozorava na posljedice

Poplave u selu Luke: Ekološki aktivista Robert Oroz upozorava na posljedice

Drama kroz koju su prošli stanovnici Luke

Kiša koja je padala cijelu noć donijela je velike probleme selu Luke, smještenom desetak kilometara od Fojnice. Ekološki aktivista Robert Oroz opisuje dramatične trenutke kada je voda prodrla u njegove prostorije. “Čuo sam čudan zvuk i shvatio da ulazi voda. Već je bilo prekasno”, kaže Oroz.

Posljedice poplava

Srećom, povrijeđenih nije bilo, ali se voda infiltrirala u brojne kuće. Stanovnici su ostali bez struje i vode, a mreže su u prekidu. “Srušena su par štala kod susjeda, a cijeli sliv rijeke Željeznice je ugrožen”, izvještava Oroz. On naglašava da je u Bakovićima ugrožen i Zavod, te da su štićenici hitno evakuisani.

Ljudski faktor kao uzrok katastrofalnih poplava

Oroz nije samo zabrinut zbog vremenskih uvjeta, već i zbog ljudskog faktora koji doprinosi ovim situacijama. On upozorava na betoniranje obala, sužavanje korita rijeka, kao i neodgovornu sječu šume u priobalju.

Aktivizam i zaštita prirode

Ekološki aktivisti, poput Roberta Oroza, pozivaju na pažnju prema očuvanju prirode. Njihova uloga u upozoravanju zajednice na opasnosti je od ključne važnosti. Samo zajedničkim naporima možemo prevenirati ovakve katastrofe u budućnosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -