Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSchmidt najavljuje izmjene izbornog zakona u BiH kako bi se povratilo povjerenje...

Schmidt najavljuje izmjene izbornog zakona u BiH kako bi se povratilo povjerenje u demokratiju

Visoki predstavnik donosi promjene

Politico je nedavno posvetio značajan dio svog sedmičnog newslettera lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini. U okviru ovog izdanja, razgovarali su s visokim predstavnikom Christianom Schmidtom o važnim promjenama izbornog zakona.

Tehničke izmjene za bolju transparentnost

Prema informacijama iz Politica, Schmidt je donio prve ozbiljne izmjene izbornog zakona nakon tri decenije. Ove promjene se fokusiraju na tehničke aspekte koji poboljšavaju transparentnost i integritet izbornog procesa.

Problemi s povjerenjem

Schmidt je istakao postojanje sistema poznatog kao “Bugarski voz”. Ovaj sistem omogućava glasanje na više biračkih mjesta koristeći samo jednu ličnu kartu. Ukazao je na nedostatak povjerenja građana u vladajuće strukture kao ključno pitanje.

Simbolične promjene za bolji sutra

Visoki predstavnik je komentarisao slučaj Fikreta Abdića, ističući potrebu za promjenama koje će smanjiti bol žrtvama rata. Ove izmjene su po njemu simbolične i trebale bi doprineti povratku povjerenja u izbornu demokratiju.

Očekivanja u vezi s reformama

Schmidt vjeruje da novouvedene reforme imaju potencijal da naprave značajnu razliku. Međutim, naglašava da će samo vrijeme pokazati stvarnu efikasnost ovih mjera.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -