Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNepravilnosti na izboru rektora UNSA: Prosvjetna inspekcija nalaže poništenje

Nepravilnosti na izboru rektora UNSA: Prosvjetna inspekcija nalaže poništenje

Poništenje izbora Zaimovića

Prosvjetna inspekcija Kantonalnog učilišta za institucionalni postupak (KUIP) donijela je odluku o poništenju izbora Midhata Zaimovića za novog rektora Univerziteta u Sarajevu (UNSA). Ova odluka dolazi nakon što je Rifat Škrijelj, bivši rektor UNSA, uložio žalbu na sam proces izbora.

Sjednica Vlade Kantona Sarajevo

Na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo raspravljalo se o aktuelnim pitanjima. Advokat Senata UNSA predstavio je informaciju sadržavajući tri ključna zaključka, koja su međutim odbijena. Ovi zaključci obuhvatali su prijedlog za pokretanje krivičnog postupka protiv inspektorice koja je nadgledala izborni proces.

Neodržive odluke i pravne posljedice

Ministrica za visoko obrazovanje, Adna Mesihović, izjavila je da su svi prisutni smatrali da zaključci nemaju pravnu osnovu. Također, odbijeni su prijedlozi za isključenje resornog ministarstva kao drugostepenog organa i formiranje radne grupe za istragu. Sam dokument koji je predstavljen kao “informacija” ne može rezultirati pravnim postupanjima.

Šta slijedi?

Očekuje se da će dalje mjere i odluke biti donesene nakon detaljne analize i istraživanja nepravilnosti u ovom kontroverznom izbornom procesu.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -