Petak, 4 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIzazovi bh. ekonomije: Odliv radne snage i dekarbonizacija

Izazovi bh. ekonomije: Odliv radne snage i dekarbonizacija

Globalna geopolitička dešavanja i bh. ekonomija

Predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH, Vjekoslav Vuković, ističe da su trenutni izazovi bh. ekonomije višestruki. Odliv radne snage i potreba za dekarbonizacijom predstavljaju ključne probleme. Vuković navodi da ulazak u sistem trgovine karbonom postaje neizbježan od 1. januara 2026. godine.

Gubici od neulaska u sistem trgovine karbonom

Prema njegovim riječima, neulazak u sistem korištenja karbona mogao bi donijeti gubitak od 300 miliona eura godišnje. Ove promjene najviše će pogoditi industrije poput čelika, aluminija, mineralnog goriva, i električne energije.

Zabrinjavajući vanjskotrgovinski deficit

Vuković također ukazuje na veliki vanjskotrgovinski deficit, posebno u vezi s njemačkim tržištem. Izvoz bh. kompanija je pao za gotovo 10 posto u odnosu na prethodnu godinu, dok je izvoz električne energije smanjen za 350 miliona KM.

Rast prihoda i investicijski potencijal

Iako su prihodi rasli, uzrok su skakanje cijena, a Vuković upozorava da se ti viškovi sredstava trebaju investirati u kapitalne projekte. Potrebno je razviti infrastrukturu, umjesto trajnog oslanjanja na socijalne mjere.

Šanse za unapređenje ekonomije

Vuković prepoznaje šansu u najavama EU o otvaranju proizvodnih pogona na zapadnom Balkanu. Prethodne posjete turskih delegacija ukazuju na rastući interes za investiranje u BiH, što može dodatno ojačati ekonomiju zemlje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -