Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHEskalacija sukoba na Bliskom istoku utiče na zračni promet iznad BiH

Eskalacija sukoba na Bliskom istoku utiče na zračni promet iznad BiH

Hitni sastanak Eurocontrol-a

Evropska agencija za reguliranje zračnog prometa, Eurocontrol NM, organizovala je hitni sastanak kako bi informisala Agenciju za pružanje usluga u zračnoj plovidbi BiH, BHANSA, o trenutnoj situaciji.

Povećanje prometa iznad BiH

Davorin Primorac, direktor BHANSA-e, izjavio je da eskalacija sukoba na Bliskom istoku dovodi do povećanja zračnog prometa iznad Bosne i Hercegovine za 10% u odnosu na prošlu godinu. Razlozi su preusmjeravanje letova i promjene potražnje putnika.

Preporuke za aviokompanije

Europska agencija za sigurnost zračnog prometa, EASA, preporučila je aviokompanijama da izbjegavaju zračne prostore Irana, Libana i Izraela. Posebno, zračni prostor Ukrajine je zatvoren zbog sukoba s Rusijom.

Očekivane promjene u rasporedu letova

Primorac je naglasio da se trend povećanja prometa očekuje, posebno između zemalja Bliskog istoka i zemalja poput SAD-a, Švicarske, Austrije i Španije. Očekuju se i promjene u rasporedima letenja i povećanje humanitarnih letova kroz BiH.

Dalji razvoj situacije

Direktor BHANSA-e istakao je da budući razvoj zračnog prometa zavisi od situacije na Bliskom istoku. Moguća nova eskalacija sukoba može izazvati poremećaje u zračnom prometu, a to bi imalo dugoročne posljedice.

Aktivna komunikacija s partnerima

BHANSA prati razvoj situacije i održava komunikaciju s međunarodnim partnerima, te je spremna reagovati na promjene zbog sukoba.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -