Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiSvijetMark Rutte u Kijevu: NATO stoji uz Ukrajinu u borbi protiv Rusije

Mark Rutte u Kijevu: NATO stoji uz Ukrajinu u borbi protiv Rusije

Rutteova posjeta Kijevu

Prvi čovjek NATO-a, Mark Rutte, posjetio je Kijev i dao podršku ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Rutte je naglasio da njegov cilj kao čelnika NATO-a jeste osigurati da “Ukrajina prevlada”. Ova posjeta je prva od kada je Rutte preuzeo funkciju od Jensa Stoltenberga.

Zahtjevi za podršku

U zajedničkom medijskom istupu, Zelenski je kritikovao kašnjenje isporuke oružja dugog dometa iz zemalja Zapada. On smatra da je ovo oružje ključno za borbu protiv ruske invazije. Ukrajinski lider je pozvao članice NATO-a da obaraju ruske projektile i bespilotne letjelice koje napadaju Ukrajinu.

NATO podrška Ukrajini

Rutte je istakao da je izabrao Kijev za svoju prvu posjetu kako bi pokazao jedinstvo NATO-a sa Ukrajincima. “Moj je prioritet da nastavim sa ovom podrškom”, rekao je Rutte, naglašavajući svoju privrženost zaštiti Ukrajine.

Potrebna aktivnija uloga Zapada

Zelenski je ponovio da bez podrške Zapada Ukrajina nema šanse u ovom ratu. “Potrebna nam je dovoljna količina i kvalitet oružja”, rekao je, apelirajući na NATO zemlje da preuzmu aktivniju ulogu u odbrani Ukrajine od ruskih napada.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -