Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBosanski Mevlud: Nova Rapsodija O Poslaniku Muhammedu, a.s.

Bosanski Mevlud: Nova Rapsodija O Poslaniku Muhammedu, a.s.

Izvor Inspiracije i Vjere

Mevludski spjev, koji je nedavno predstavljen, vrvi bogatstvom informacija o životu poslanika Muhammeda, a.s., kao i njegovih ashaba. Osim toga, nudi uvid u živote prethodnih poslanika.

Poruka Ljubavi i Tolerancije

Autor prof. dr. Džemaludin Latić ističe da je ovaj Bosanski mevlud izraz ljubavi prema Allahu, Poslaniku i svim umotvorinama koje su formirale osnovu islama. “Ovo je jedinstven dan u mom životu”, rekao je Latić, izražavajući svoju sreću i zahvalnost.

Program i Izvođači

Za izvođenje programa zaslužni su imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, Hor Medžlisa, Akademski hor Fakulteta Islamskih nauka, kao i Hor Gazi Husrev-begove medrese. Ovakav skup i izvedba mevluda nikada ranije nisu bili organizirani u Begovoj džamiji.

Obraćanje Dr. Mensura Malkića

Hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove, održao je prigodno predavanje tokom događaja. On je naglasio važnost mevluda i prenio selame reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića, ističući doprinos Latića u prevodu kur'ansko-hadiskih poruka na bosanski jezik.

Pojednostavljeno, Bosanski mevlud donosi novu dimenziju duhovnosti i kroz svoje izvođenje osnažuje zajednicu Bošnjaka, pozivajući ih na dublje razumijevanje vjere i tradicije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -