Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKonferencija u Sarajevu: Stručnjaci traže rješenja za trgovinu ljudima kroz IKT

Konferencija u Sarajevu: Stručnjaci traže rješenja za trgovinu ljudima kroz IKT

Stručnjaci se sastali u Sarajevu

Više od 60 domaćih i regionalnih stručnjaka okupilo se u Sarajevu 3. i 4. oktobra 2024. godine. Tema dvodnevne konferencije bila je upotreba informacionih i komunikacionih tehnologija (IKT) u kontroli i eksploataciji žrtava trgovine ljudima.

Važnost edukacije i saradnje

Stručnjaci su razmatrali zaštitu digitalnih dokaza u slučajevima trgovine ljudima. Posebna pažnja posvećena je načinu na koji IKT može ojačati prevenciju trgovine ljudima.

Tokom konferencije, Bojana Urumova iz Ureda Vijeća Evrope naglasila je da tehnologija može pomoći agencijama za provođenje zakona u otkrivanju i procesuiranju ovih slučajeva.

Prijetnje društvenim mrežama

Stanislava Tanić iz Ministarstva sigurnosti BiH ukazala je na rizike interneta. Trgovci ljudima često koriste društvene mreže za vrbovanje i manipulaciju žrtava.

Tanić je apelovala na edukaciju građana o sigurnom korištenju interneta i načinima prepoznavanja znakova vrbovanja.

Zajednički odgovor na izazove

Nenad Simić, Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima, istakao je potrebu za sveobuhvatnim odgovorom na zloupotrebu IKT-a. Prevencija zahtijeva saradnju svih sektora, od kampanja do proaktivnih istraga.

Podrška EU i Vijeća Evrope

Ovaj događaj dio je projekta Vijeća Evrope „Jačanje akcije protiv trgovine ljudima u Bosni i Hercegovini“. Projekt se sprovodi kroz zajednički program Evropske unije i Vijeća Evrope.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -