Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHKritike na rad Upravnog odbora: Nezakonita raspodjela prihoda u BiH

Kritike na rad Upravnog odbora: Nezakonita raspodjela prihoda u BiH

Optužbe protiv članova UO UIO BiH

Mehmed Mehmedović, parlamentarac, nedavno je podnio krivične prijave protiv članova Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UO UIO BiH). On sumnja da su predsjedavajući Srđan Amidžić i još četiri člana izvršili zloupotrebu položaja koja je oštetila Federaciju BiH za 370 miliona KM.

Nezakonita raspodjela prihoda

Mehmedović je istaknuo da odavno upozorava na nezakonitu raspodjelu prihoda sa jedinstvenog računa. Prema njegovim riječima, nadležni organi ne reaguju na ovu situaciju, čime se dodatno pogoršava stanje u FBiH.

Problematika koeficijenata

On je naglasio da raspodjela prihoda nije sprovedena prema novim koeficijentima jer odluka o privremenim koeficijentima nije donesena. Trenutno se primjenjuju koeficijenti iz septembra 2023. koji su neodrživi za FBiH, dok je RSa derivat od 34,4 posto, Brčko Distrikt 3,55 posto, a FBiH 62,05 posto.

Finansijska oštećenja FBiH

Prema podacima koje je iznio Mehmedović, FBiH je zbog ovakvog postupanja oštećena za najmanje 70 miliona KM. On upozorava da se ovakvo ponašanje UO UIO može shvatiti kao direktna zloupotreba ovlaštenja i protivno pravilnicima i zakonima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -