Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHGreške na spomen pločama Abdulah Sidrana i Marka Vešovića izazvale buru komentara

Greške na spomen pločama Abdulah Sidrana i Marka Vešovića izazvale buru komentara

Otkrivanje spomen ploča u Sarajevu

U Sarajevu su jučer otkrivene spomen ploče posvećene poznatim bh. umjetnicima Abdulahu Sidranu i Marku Vešoviću. Ove ploče, smještene na zgradama u Ulici Jezero 11 i Ulici Hasana Kikića, trebale su odati počast njihovom neizmjernom doprinosu kulturi.

Pogreške koje su privukle pažnju

Međutim, spomen ploče su ubrzo postale predmet žestokih kritika na društvenim mrežama. Mnogim građanima zapale su za oko gramatičke greške u tekstu. Na ploči posvećenoj Sidranu piše: “Ovdje je od 1980. do 1996. živio i radio Abdulah Sidran pjesnik pisac i scenarist.” Slične greške uočene su i na ploči posvećenoj Vešoviću.

Kritike na društvenim mrežama

Komentari su se samo nizali. Mnogi su se zapitali: “Šta im je to ‘pjesnik pisac’?” Drugi su komentirali: “U brzini, u predizbornoj kampanji.” Jedan od komentara glasi: “Ovo je velika sramota.” Ovakvi komentari ukazuju na to koliko je važna pažnja prilikom odaavanja počasti umjetnicima.

Poziv na odgovornost

Kritika se ne odnosi samo na konkretne greške, već i na opštu odgovornost. Odgovorne osobe treba da pokažu više pažnje prema cijenjenim umjetnicima. Njihov doprinos bh. kulturi i identitetu zaslužuje sveobuhvatno poštovanje.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -