Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHUsvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini u Vijeću Evrope

Usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini u Vijeću Evrope

Magazinović potvrđuje usvajanje rezolucije

Predsjedavajući Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Saša Magazinović, potvrdio je usvajanje Rezolucije o BiH. Ova odluka je donijeta sinoć u Vijeću Evrope, smještenom u Strasbourgu.

Prvi put podržana Rezolucija o Srebrenici

Magazinović je za Fenu izjavio da je usvojena rezolucija pozitivna, posebice zbog podrške Rezoluciji o Srebrenici, koju je prethodno usvojila Generalna skupština UN-a.

Kritike i pohvale za domaće vlasti

Prema njegovim riječima, dokument sadrži i pohvale za napredak na evropskom putu, ali i kritike vlastima u Republici Srpskoj. Vlasti su pozvane da prekinu diskriminaciju u izbornom i obrazovnom procesu.

Očekivanja Vijeća Evrope od BiH

Rezolucija naglašava potrebu za održivim javnim servisima i suzbijanje govora mržnje. Ova poruka jasno ukazuje na očekivanja Vijeća Evrope prema Bosni i Hercegovini.

Angažman bh. delegacije

Magazinović je istakao zadovoljstvo angažmanom bh. delegacije tokom sastanka. Razmatrane su teme koje su došle do sličnih zaključaka bez sukoba mišljenja.

Poruka bh. političarima

Usvojena rezolucija šalje jasnu poruku bh. političarima. Ovaj dokument će biti dostavljen ministarstvima vanjskih poslova svih država članica Vijeća Evrope.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -