Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHUsvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini sa važnim amandmanom

Usvojena Rezolucija o Bosni i Hercegovini sa važnim amandmanom

Na posljednjoj sjednici Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, usvojena je rezolucija o Bosni i Hercegovini. Ova rezolucija je dobila široku podršku članica, a uključuje važan amandman o zabrani veličanja ratnih zločinaca u školama.

Ćudić: Amandman važan za obrazovanje

Pripadnica Vijeća Evrope, Ćudić, istaknula je da je njen amandman usvojen sa ogromnom većinom glasova. “Hvala kolegama iz gotovo svih zemalja članica na podršci”, objavila je Ćudić na svom Facebook profilu.

Pohvala za napredak BiH

Usvojenom rezolucijom pohvaljen je napredak BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Spomenute su i promjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt, a koje se odnose na izborni integritet.

Kritika vlasti u Republici Srpskoj

Rezolucija također kritizira vlasti u entitetu Republika Srpska zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH. Osim toga, istaknuta je i potreba za izvršavanjem odluka Evropskog suda za ljudska prava, posebno u kontekstu diskriminacije unutar Ustava.

Memorijalizacija genocida

Pored toga, rezolucija se osvrće i na Rezoluciju o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Srebrenici. Istaknut je značaj utvrđivanja genocida pred međunarodnim sudovima, uz naglasak na individualnoj krivici.

Poziv na akciju vlastima

Vlasti BiH pozvane su na provođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava i popunjavanje Ustavnog suda. Također, naglašena je potreba donošenja novog zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i usvajanje zajedničkog programa učenja historije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -