Četvrtak, 3 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHCIK Kaznio SDA i SNSD zbog Preuranjene Izborne Kampanje

CIK Kaznio SDA i SNSD zbog Preuranjene Izborne Kampanje

Kazne za stranke zbog preuranjene kampanje

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine donijela je značajne sankcije protiv političkih stranaka zbog kršenja pravila izborne kampanje. Stranka demokratske akcije (SDA) kažnjena je s 10.500 KM zbog preuranjene kampanje na društvenim mrežama.

Sankcije za gradonačelničke kandidate

Ovu kaznu izazvale su objave Opštinskog odbora SDA iz Zavidovića, koje su završavale stranačkim sloganima. Osim toga, CIK je izrekao kaznu od 8.000 KM zbog objava kandidata za gradonačelnika Živinica, Begana Muhića. On je obećao unaprijediti vodosnabdijevanje ako ostane na poziciji.

Vanja Bjelica-Prutina, članica CIK-a, istakla je da su do sada zbog preuranjene kampanje izrečene kazne u visini od 428.500 KM.

Zahtjev za odgovornost u politikama

Stranka SNSD također je kažnjena s 10.000 KM zbog zloupotrebe resursa i djece za političke svrhe. Predsjednik stranke, Milorad Dodik, podijelio je ugovore za novčanu pomoć u Bosanskom Petrovcu, a tom događaju prisustvovali su nominovani kandidati stranke.

Bjelica-Prutina je naglasila da je važna odgovornost svih političkih subjekata i da zloupotreba resursa ugrožava demokratske procese.

Imenovanje biračkih odbora

Na današnjoj sjednici, CIK je imenovao predsjednike biračkih odbora za osnovne izborne jedinice u Mostaru i Novom Gradu Sarajevu. Ova odluka označava završetak procesa imenovanja predsjednika svih biračkih odbora za nadolazeće izbore.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -