Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHMinistar Helez primio ambasadora Austrije: Fokus na vojnoj i evropskoj saradnji

Ministar Helez primio ambasadora Austrije: Fokus na vojnoj i evropskoj saradnji

U susret novim mogućnostima saradnje

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine, Zukan Helez, nedavno je održao sastanak s novim ambasadorom Republike Austrije, Georgom Divaldom. Ovaj susret bio je prilika za razgovor o bilateralno-vojnoj saradnji i regionalnim pitanjima važnim za obje zemlje.

Bilateralna saradnja i vojne aktivnosti

Helez je čestitao Divaldu na imenovanju i poželio mu dobrodošlicu u BiH. Tokom razgovora, istakao je plodonosnu saradnju između Ministarstva odbrane BiH i Ministarstva odbrane Austrije. Plan bilateralne odbrambene saradnje za 2024. godinu već je potpisan.

Obrazovni programi za kadete

U okviru ovog plana, biće omogućeno školovanje kadeta iz BiH na Terezijanskoj vojnoj akademiji. Trenutno se tamo školuje 12 kadeta iz naše zemlje, što potvrđuje kvalitet nuđenih obrazovnih programa.

Austrijska podrška BiH na putu ka EU

Ambasador Divald je istakao da je Austrija jedna od zemalja koja pruža značajnu podršku Bosni i Hercegovini. Naglasio je važnost usvajanja preostalih zakona radi što bržeg članstva BiH u EU.

Sigurnost i interesi zajednica

Divald je dodao da sigurnost BiH predstavljaju važan interes za Austriju, s obzirom da u toj zemlji živi mnogo Bosanaca i Hercegovaca. Sve što se dešava u BiH ima odjek i u Austriji, naglasio je ambasador.

Podrška na putu ka NATO-u

Zamjenik ministra odbrane, Slaven Galić, također je potvrdio dobru saradnju BiH i Austrije. Austrija kontinuirano pruža podršku BiH na putu ka članstvu u EU i NATO.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -