Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNezakonite Odluke Općinske Izborne Komisije U Novom Gradu U Središtu Kontroverzi

Nezakonite Odluke Općinske Izborne Komisije U Novom Gradu U Središtu Kontroverzi

Kritike na rad OIK Novi Grad

Općinska izborna komisija (OIK) Novi Grad suočava se sa ozbiljnim kritikama zbog spornog imenovanja biračkih odbora. Političke stranke ukazuju na nezakonite odluke koje mogu utjecati na transparentnost lokalnih izbora.

Nepridržavanje Izbornog zakona

Stranke su se žalile na kršenja odredbi Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Žalbe su odbijene, dok su sumnje u zakonitost procesa rasle. Sporazum se prisjeća kasnjenja OIK-a prilikom imenovanja biračkih odbora. OIK je trebao imenovati odbore 45 dana prije izbora.

Problem s predstavljanjem političkih stranaka

Na više od 60 biračkih mjesta, četiri političke stranke ostale su bez svojih predstavnika. OIK Novi Grad nije poštovao prijedloge stranaka za imenovanje, a dio članova je prebačen na pozicije zamjenskih članova.

Odbijanje žalbi i pravdanje OIK-a

OIK je priznao da je probio rokove, ali je pravdao postupanje brojem obaveza. Centralna izborna komisija (CIK) podržava rad OIK-a, no i dalje odbija žalbe stranaka zbog propuštanja rokova. U konačnici, ove odluke postavljaju pitanje o zaštiti prava političkih subjekata.

Zaključak

Ova situacija ukazuje na nejednakost u primjeni zakonskih rokova između OIK-a, CIK-a i političkih subjekata. Bez pravnog lijeka ili mogućnosti pokretanja spora, stranke ostaju u nepovoljnom položaju.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -