Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPolitičke stranke kritiziraju OIK Novi Grad zbog nezakonitih odluka

Političke stranke kritiziraju OIK Novi Grad zbog nezakonitih odluka

Nezakonite odluke Općinske izborne komisije

SDP BiH, Narod i Pravda, Naša stranka, Politička inicijativa „Za nove generacije“ i Platforma za progres objavili su saopćenje. U njemu upozoravaju na nezakonite odluke Općinske izborne komisije (OIK) Novi Grad. Ove odluke mogu značajno utjecati na transparentnost lokalnih izbora u ovoj općini.

Kritike na postupak imenovanja biračkih odbora

Političke stranke ističu kršenja Izbornog zakona BiH. OIK Novi Grad zakasnio je s imenovanjem biračkih odbora. Zakonski rok za imenovanje je 45 dana prije izbora. Međutim, OIK je priznala da su zakasnili, ali se pravdaju opterećenjem posla.

Žalbe političkih stranaka odbijene

Političke stranke su podnijele žalbe Centralnoj izbornoj komisiji (CIK), ali su one odbijene. CIK je priznao određene nepravilnosti, ali su također naglasili da žalbe nisu podnesene u zakonskom roku. OIK Novi Grad ostavio je stranke bez predstavnika na više od 60 biračkih mjesta.

Posljedice za izborni proces

Ove odluke rezultiraju situacijom gdje mnoge političke stranke neće imati svoje predstavnike na važnim mjestima. Posebno su zabrinuti zbog mogućih nepravilnosti u glasanju. Stranka je naglasila da će nastaviti da se bore za očuvanje izbornog procesa.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -