Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNepravilnosti na izborima u Banovićima: Ikanović upozorava na nedostatak nadzora

Nepravilnosti na izborima u Banovićima: Ikanović upozorava na nedostatak nadzora

Glasački listići pod sumnjom

Sifet Ikanović, nosilac liste Pokreta demokratskih akcija, istaknuo je ozbiljne nepravilnosti tokom izbora u Banovićima. Prema njegovim riječima, glasački listići su stigli u devet sati ujutro, ali su bili van policijskog nadzora do 16 sati. Ovakvo stanje budi sumnju, posebno s obzirom na dosadašnje aktivnosti općinske komisije.

Prijavljeni nadležnim institucijama

Ikanović je naglasio da su sve nepravilnosti prijavili nadležnim institucijama, uključujući policiju, CIK, OSCE i OHR. “Tražili smo postavljanje skenera i video nadzora, ali bez uspjeha,” dodao je. On smatra da bi lokalna zajednica trebala imati bolji sistem nadzora tokom izbora.

Kritika na račun općinske izborne komisije

Ikanović je izrazio zabrinutost zbog imenovanja predsjednika biračkih odbora. Prema njegovim riječima, u devet od deset slučajeva, predsjednici su članovi SDA, što stvara sumnju u nepristrasnost izbora. U ovoj situaciji, Ikanović je podnio krivičnu prijavu zbog zloupotrebe položaja.

Odgovornosti prema CIK-u

Kako je pojasnio, CIK je jedina institucija nadležna za imenovanje predsjednika biračkih odbora. Ova situacija zahtijeva hitnu reakciju nadležnih, kako bi se osiguralo pošteno i transparentno vođenje izbora u Banovićima.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -