Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBiH pozvana na provođenje reformi prema rezoluciji Vijeća Evrope

BiH pozvana na provođenje reformi prema rezoluciji Vijeća Evrope

Novi napredak ka članstvu u EU

Prema nedavno usvojenoj rezoluciji, Bosna i Hercegovina (BiH) bi se trebala pohvaliti svojim napretkom na putu ka članstvu u Evropskoj uniji. Ova vijest je potvrđena putem portala Klix.ba.

Izborni zakon i integritet

U dokumentu se ističu i promjene Izbornog zakona koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt. Ove promjene imaju za cilj poboljšanje izbornog integriteta u BiH.

Kritika vlastima RS-a

Međutim, rezolucija kritikuje vlasti entiteta Republika Srpska zbog neizvršavanja odluka Ustavnog suda BiH. Također, vlasti na svim nivoima su prozvane zbog neprovođenja odluka Evropskog suda za ljudska prava, koje se odnose na diskriminaciju u Ustavu BiH.

Međunarodni dan sjećanja

Rezolucija nadalje spominje uvođenje Međunarodnog dana sjećanja na genocid u Srebrenici. Genocid je potvrđen pred međunarodnim sudovima i naglašava se da je krivica individualna, a ne kolektivna.

Poziv na reforme i amandmani

Vlasti u BiH su pozvane da provedu presude Evropskog suda za ljudska prava, popune Ustavni sud i donesu novi zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću. Također se pozivaju na usvajanje zajedničkog programa učenja historije.

Zaštita od veličanja ratnih zločinaca

Istaknuto je da je usvojen amandman Sabine Ćudić, koji poziva na zabranu veličanja osuđenih ratnih zločinaca u školama. Amandman je podržan od strane predstavnika 22 zemlje u Vijeću Evrope.

Odsustvo amandmana drugih članica

Zanimljivo je da druge članice Vijeća Evrope, poput Srbije i Mađarske, nisu poslale svoje amandmane na ovu rezoluciju. Na ovaj način, dva amandmana su dodana originalnom nacrtu dokumenta.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -