Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHGoražde osvijetljeno u znak borbe protiv karcinoma dojke

Goražde osvijetljeno u znak borbe protiv karcinoma dojke

Osvjetljavanje ljiljana u pink boji

Simboličnim osvjetljavanjem goraždanskog ljiljana u pink boju, zvanično je započeo “Oktobar, mjesec borbe protiv karcinoma dojke”. Ovo je inicijativa Udruženja građana za borbu protiv karcinoma dojke i drugih malignih oboljenja “Biser” Goražda.

Važnost ranog otkrivanja

Merisiha Pecikoza, dopredsjednica Udruženja “Biser”, naglašava važnost ranog otkrivanja karcinoma. Rano otkrivanje bolesti značajno povećava šanse za izlječenje. Statistike pokazuju da je u ranoj fazi karcinom dojke izlječiv u 95 posto slučajeva.

Globalna akcija protiv karcinoma

Tokom oktobra, širom svijeta se promoviše borba protiv karcinoma dojke. Ova bolest je vodeći uzrok obolijevanja i umiranja među ženama. Udruženje “Biser” se trudi educirati građane o preventivnim mjerama i važnosti redovnog pregleda.

Besplatni pregledi u Goraždu

U BPK Goražde nude se besplatni ultrazvučni pregledi i mamografije, ovisno o starosnoj dobi žene. Pecikoza apeluje na građane da izdvoje pola sata godišnje za svoje zdravlje. “Karcinom ne bira”, poručila je ona.

Statistika i upozorenje

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da će jedna od osam žena u narednih 50 godina oboljeti od karcinoma dojke. U skladu s tim, ranije otkrivanje i edukacija su ključni za borbu protiv ove opake bolesti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -