Srijeda, 2 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHPad prihoda od PDV-a uzrokuje deficit u budžetu Kantona Sarajevo

Pad prihoda od PDV-a uzrokuje deficit u budžetu Kantona Sarajevo

Suficit u 2022. godini

U 2022. godini, Kanton Sarajevo ostvario je suficit od 35.918.954 KM, bez smanjenja pondera za raspodjelu prihoda od PDV-a. Ovi rezultati odražavaju stabilnost budžetskih prihoda u tom periodu.

Dramatičan pad u 2023. godini

Godina 2023. donijela je najznačajniji pad pondera, što je rezultiralo smanjenjem prihoda od PDV-a za skoro 100 miliona KM. Ipak, zahvaljujući rastu privrede, prihod od poreza na dobit porastao je za oko 26 miliona KM.

Rastući porez na dohodak

Pored toga, porez na dohodak je također zabilježio rast zbog povećanja plata, s dodatnih 35 miliona KM. To je pomoglo da se ublaži posljedica pada prihoda od PDV-a. Ipak, na kraju godine Kanton Sarajevo zabilježio je deficit od 44 miliona KM.

Predviđanja za 2024. godinu

U 2024. godini očekuje se dalji pad prihoda od PDV-a zbog smanjenja pondera i sporijeg rasta poreza na dohodak. Ova situacija može dovesti do daljnjih izazova za budžet Kantona Sarajevo.

Poziv na odgovornost

Sarajevska stranka Bosne i Hercegovine pozvala je odgovorne da podnesu ostavke zbog zaduživanja. Kalamujić je ranije sugerisao potrebu za korekcijama budžeta za 2024. godinu, naglašavajući ozbiljnost trenutne finansijske situacije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -