Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBošnjačka zajednica kulture mijenja ime: Odluka izazvala burne reakcije

Bošnjačka zajednica kulture mijenja ime: Odluka izazvala burne reakcije

Promjena imena Bošnjačke zajednice kulture

Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“ više nije „Preporod“. Naime, odluka o promjeni imena donijeta je 28. septembra na Skupštini u Travniku. Ova vijest odmah je naišla na niz osuda, ponajviše od radikalnijih krugova koji su bliski Stranci demokratske akcije (SDA).

Kontroverzni novi simbol

U „Stavu“, poluzvaničnom glasilu SDA, objavljen je tekst pod naslovom koji kritikuje Sanjina Kodrića, trenutnog predsjednika Bošnjačke kulturne zajednice. U tekstu se optužuje za ukidanje „Preporoda“ i za usvajanje novog simbola, „Gajreta“, koji je izazvao brojne kontroverze.

Reakcije na promjenu

Urednik „Stava“, Filip Mursel Begović, također je reagovao, ističući da je ova odluka povratak u sramotnu prošlost. On je izrazio veliko nezadovoljstvo odabirom simbola i nazvao one koji ga podržavaju krajnje neodgovornima.

Odgovor Sanjina Kodrića

Na optužbe je uzvratio i Sanjin Kodrić. Nazvao je Begovića „pseudonovinarskim siledžijom“ i optužio ga za širenje bot zbrke psihološkog nasilja. U svom odgovoru, postavio je i niz pitanja o motivima koje Begović ima za napade na njega i zajednicu.

Zaključak

Ova situacija ukazuje na duboke podjele unutar bošnjačke zajednice. Promjena imena i simbola može imati dugoročne posljedice na kulturne i političke odnose unutar Bosne i Hercegovine.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -