Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHProblemi sa zdravstvenim uslugama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Problemi sa zdravstvenim uslugama u Hercegovačko-neretvanskom kantonu

Nezakonito ugovaranje zdravstvenih usluga

Zbog dugogodišnjih neuređenosti u ugovaranju zdravstvenih usluga, osiguranici u Hercegovačko-neretvanskom kantonu suočavaju se s brojnim izazovima. Federalni revizori redovno upozoravaju na nezakonite prakse. Trenutno, osiguranici mogu koristiti knjižicu samo za PET CT uslugu kod privatnika.

Život s listama čekanja

Nažalost, posljedica ovih problema su dugačke liste čekanja. Prema informacijama Mreže, najmanje 1.500 osiguranika u HNK čeka od tri do osam mjeseci na zdravstvene usluge. Ova situacija izaziva ozbiljne zabrinutosti s obzirom na to da u kantonu postoji tri bolnice i 12 domova zdravlja.

Svjedočanstvo o problemima

Igor Ledić, predsjednik Udruženja „Down sindrom“, ističe da su liste čekanja ogroman problem. Ledić napominje da usluge traju između 20 minuta do pola sata, ali nisu standardizirane prema normativima Svjetske zdravstvene organizacije.

Priprema djece za školu

Ledić objašnjava da djeca s intelektualnim poteškoćama zahtijevaju ozbiljnu pripremu za redovne škole. Tokom terapija, djeca se treniraju na vykad stimulanju pažnje i fokusa, što je teško nakon završenih terapija.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -