Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHBosna i Hercegovina suočena s drastičnim padom broja stanovnika

Bosna i Hercegovina suočena s drastičnim padom broja stanovnika

Bosna i Hercegovina se suočava s jednim od najvećih padova broja stanovnika u Evropi tijekom posljednjih 30 godina. Prema novim podacima Eurostata, populacija BiH smanjila se za 19 posto između 1993. i 2023. godine.

Trenutna demografska slika

Prema informacijama iz baze podataka “Word Population Prospects” Ujedinjenih nacija, trenutna procjena pokazuje da u BiH živi oko 3,2 miliona stanovnika. Projekcije UN-a upozoravaju da bi do 2100. godine ovaj broj mogao opasti na samo 1,36 miliona stanovnika.

Negativni prirodni priraštaj i migracije

Demograf Aleksandar Majić ističe kako BiH nema zvaničnu statističku evidenciju koja bi jasno pokazala stanje populacije. Naglašava da iz godine u godinu bilježimo negativan prirodni priraštaj. Broj umrlih prevazilazi broj rođenih, dok su podaci o vanjskim migracijama neprecizni.

Gubitak mladih i radno sposobnih

Majić ukazuje na ozbiljnost situacije jer se većinom gubi radno sposobno i mlado stanovništvo. Dok starija populacija ostaje u zemlji, mladima nema perspektive, što dodatno pogoršava demografski problem.

Postavlja se pitanje kakve će posljedice ove promjene imati na budućnost BiH. Ova situacija zahtijeva hitnu pažnju vlasti i društva kako bi se spriječio daljnji odlazak mladih i osigurala bolja budućnost za sve građane.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -