Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHNovo upozorenje o izvozu roba iz BiH: Poteškoće na graničnim prijelazima

Novo upozorenje o izvozu roba iz BiH: Poteškoće na graničnim prijelazima

Utjecaj EES i ETIAS na izvoz iz BiH

Nedavna upozorenja Vanjskotrgovinske komore BiH naglašavaju dodatne poteškoće u izvozu roba. Uvođenje novih sistema EES i ETIAS zahtijevat će dodatne mjere u transportu. Ove izmjene utjecat će na brzinu i efikasnost izvoza iz BiH.

Prekategorizacija graničnih prijelaza

Komora zahtijeva prekategorizaciju prijelaza Svilaj i Izačić u granične prijelaze s kompletnim inspekcijskim kontrolama. Uprava za indirektno oporezivanje (UIOBiH) podržava ove zahtjeve, ističući važnost prilagođavanja trenutnim potrebama privrednika.

Postojeći granični prijelazi i njihove funkcije

Trenutno, Bosanska Gradiška i Bijača su jedini prijelazi prema Hrvatskoj i EU, s potrebnim fitosanitarnim i veterinarskim pregledima. Ovi prijelazi su ključni za nesmetan izvoz roba iz BiH prema zemljama EU.

Podrška UIOBiH i budući koraci

Uprava za indirektno oporezivanje navodi da će osigurati potrebne uslove za funkcionisanje novih graničnih prijelaza. Međutim, to ovisi o odlukama nadležnih tijela iz BiH i Hrvatske.

Usklađivanje s međunarodnim standardima

Prema postojećim međunarodnim ugovorima, inspekcijske službe na graničnom prijelazu Izačić – Ličko Petrovo Selo biće uspostavljene nakon napretka BiH u ispunjavanju veterinarskih i fitosanitarnih standarda EU.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -