Utorak, 1 Oktobra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHSkandal u Bečkom Novom Mestu: Kadet iz BiH odbio rukovanje s ministricom

Skandal u Bečkom Novom Mestu: Kadet iz BiH odbio rukovanje s ministricom

Incident na vojnoj akademiji

U Bečkom Novom Mestu, austrijski mediji su objavili zanimljiv incident koji se dogodio tokom tradicionalne ceremonije. Naime, jedan vojni kadet iz Bosne i Hercegovine odbio je rukovanje s ministricom odbrane Klaudijom Taner.

Ko je Benjamin Fukelj?

Prema saznanjima portala “Avaza”, riječ je o Benjaminu Fukelju iz Sarajeva. Iako su neki mediji pisali da se radi o oficiru, Fukelj je još uvijek kadet. Po povratku u zemlju, dobit će čin potporučnika.

Vjerska uvjerenja kao razlog

Fukelj se nije rukovao s ministricom zbog svojih vjerskih uvjerenja, što je izazvalo brojne reakcije. Ovaj postupak doveo je do njegovog izbacivanja s ceremonije. Također, nije mu uručen tradicionalni akademijski prsten.

Reakcije nakon incidenta

Austrijski mediji su prenijeli da je zamjenik ministra odbrane BiH, Slaven Galić, bio informisan o Fukeljevoj odluci. Zbog toga, nije bio ni pozvan na binu. Galić se kasnije izvinio u ime BiH. Medij Kurier okarakterisao je ovaj događaj kao skandal.

Obuka vojnih kadrova iz regiona

Austrija već dugi niz godina obučava vojne kadrove iz zemalja zapadnog Balkana, a ovakav incident može uticati na daljne odnose između bivših jugoslovenskih republika i Austrije.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -