Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHIncident na vojnoj ceremoniji u Austriji: Oficir odbio rukovanje s ministricom

Incident na vojnoj ceremoniji u Austriji: Oficir odbio rukovanje s ministricom

Incident na ceremoniji

Prema navodima austrijskog Kuriera, tokom tradicionalne ceremonije u Austriji došlo je do skandala. Oficir je odbio rukovanje s austrijskom ministricom odbrane, Klaudijom Tanner, pravdajući to svojim vjerskim uvjerenjima.

Reakcija Ministarstva odbrane

Ministarstvo odbrane Austrije potvrdilo je da je vojnik odmah isključen iz ceremonije. Također, nije mu uručen tradicionalni akademijski prsten, kao posljedica njegovog postupka.

Obavijest zamjeniku ministra odbrane BiH

Zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, Slaven Galić, unaprijed je bio obaviješten da se oficir neće rukovati s ministricom. Zbog toga je vojnik isključen iz programa ceremonije.

Ministrica Tanner i izvinjenje

Ministrica Tanner izrazila je svoje nezadovoljstvo zbog ovog incidenta. Galić se kasnije izvinio u ime BiH, naglašavajući važnost saradnje i razumijevanja.

Obuka vojnih kadrova u Austriji

Austrija već dugi niz godina obučava vojne kadrove iz zemalja Zapadnog Balkana, uključujući Bosnu i Hercegovinu. Ova saradnja ima za cilj jačanje stabilnosti u regionu.

Podrška EU

Evropska unija podržava ovakav oblik saradnje, budući da mnoge države, poput BiH, nemaju vlastite oficirske škole, dok su ranije oficiros obučavale u Turskoj.

Važnost austrijske podrške

Na ceremoniji, Slaven Galić je naglasio značaj austrijske podrške u izgradnji Oružanih snaga BiH. On je pohvalio visok nivo obuke koji se pruža na Terezijanskoj vojnoj akademiji.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -