Ponedjeljak, 30 Septembra, 2024
Organizacija vjencanja
HomeVijestiBiHReisu-l-ulema Kavazović: Imami su stalno uz narod

Reisu-l-ulema Kavazović: Imami su stalno uz narod

Obilježavanje 112. godišnjice Udruženja ilmijje

U Sarajevu se danas održava centralna svečanost povodom 112. godišnjice Udruženja ilmijje Islamske zajednice. Ova organizacija okuplja imame, muallime i vjeroučitelje, te se bavi unapređenjem statusa svojih članova.

Pohvala dugog trajanja Udruženja

Reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazović istakao je da je Udruženje osnovano u turbulentnim vremenima. Njegova svrha je da se brine o imamskom statusu i traži adekvatne oblike djelovanja.

Ciljevi i misija Udruženja

Udruženje ilmijje osposobljava imame i osigurava im bolje uvjete rada. Njegovi ciljevi uključuju učiniti poruku islama dostupnom svima, na razumljiv način.

Svijest o organiziranju

Kavazović je naglasio važnost organiziranog djelovanja. To je od izuzetnog značaja u suočavanju sa izazovima koje donosi savremeno društvo.

Uloga imama u zajednici

Imam je više od duhovnog vođe. On je učitelj, odgajatelj i zaštitnik zajednice. Njegova posvećenost igra ključnu ulogu u uspješnosti Islamske zajednice.

Važnost očuvanja tradicije

Reisu-l-ulema je istakao da Udruženje urgira za uspomenom na imame koji su izgubili život tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Održavanje njihovih uspomena doprinosi jačanju identiteta naroda.

Poruke za budućnost

Vreme u kojem živimo nosi brojne izazove. Kavazović je pozvao na očuvanje islamskih vrijednosti, te jedinstvo i solidarnost unutar zajednice.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -