Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHPostratna borba za opstanak: Sudbina Istočne Bosne u Vogošći

Postratna borba za opstanak: Sudbina Istočne Bosne u Vogošći

Geografski kontekst Vogošće

Naselje Vogošća, smješteno blizu glavnog grada Sarajeva, postalo je dom za mnoge izbjeglice nakon ratnih stradanja. Ove promjene uzrokovane su teškim životnim okolnostima koje su mnoge ljude natjerale na preseljenje.

Održivi povratak ili iluzija?

Postratna politika je često promovirala projekte održivog povratka. Ideje su uključivale davanje krava ili motokultivatora kao podršku povratnicima. Takva politika, međutim, nije pružala dostatne uvjete za život.

Prigradska naselja kao nova odredišta

Za one koji nisu mogli vratiti na svoja prijeratna ognjišta, prigradska naselja poput Vogošće i Tuzle postala su privlačne destinacije. Mnogi su našli utočište u velikim gradovima, gdje su se nadali boljim prilikama.

Potencijal političke manipulacije

Političke stranke, posebno SDA, gledale su ovo kao priliku za sticanje podrške. Međutim, bilo je i kritika na račun njihove politike i načina na koji su posmatrali potrebe povratnika.

Nezahvalnost ili očekivanja?

Kenela Zuko nedavno je istakla kako se osjećaji nezadovoljstva često tumače kao nezahvalnost. Iako je asfalt, apoteka i druge osnovne usluge zasigurno poboljšanje, ne smije se zaboraviti na patnje Istočne Bosne.

Zaključak

Istočna Bosna je često bila u središtu političkih manipulacija. Suočavanje s izazovima i patnjama ovih ljudi zahtijeva dublje razumijevanje i empatiju, a politika bi trebala pružiti stvarna rješenja.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -