Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTradicionalni Susreti Bošnjačke zajednice kulture održani u Travniku

Tradicionalni Susreti Bošnjačke zajednice kulture održani u Travniku

Susreti u znaku obnove imena Bošnjak

Bošnjačka zajednica kulture, nekadašnja Bošnjačka zajednica kulture „Preporod“, organizovala je u subotu godišnje Susrete u Travniku. Ova manifestacija od posebnog značaja obilježava godišnjicu obnove narodnog imena Bošnjak, uvedenog na Prvom bošnjačkom saboru 28. septembra 1993. godine.

Novi naziv i institucionalni unapređenja

Na ovogodišnjim Susretima održana je Skupština BZK. Usvojena je Odluka o promjeni naziva u Bošnjačka zajednica kulture, čime se unapređuje institucionalni status organizacije. Ova kulturna institucija djeluje od 1903. godine i značajna je za bošnjačku kulturu.

Polaganje kamen-temeljca za Dom kulture

Simboličnim polaganjem kamen-temeljca obilježen je početak izgradnje Doma Bošnjačke zajednice kulture u Travniku. Ovaj objekat, prema idejnom rješenju arhitektonskog studija „Bottega design“, trebao bi služiti lokalnoj zajednici i podružnicama BZK u Srednjobosanskom kantonu.

Noviteti u kulturnoj ponudi

Predstavljen je novi projekat monoopere „Ilhamija“ mladog kompozitora Benjamina Ribića. Također, operu „Tvrtko, kralj bosanski“ kompozitora Ammara Jažića očekuje praizvedba 29. novembra 2024. godine.

Kulturni program i nastupi

Tokom cjelodnevnog kulturnog programa održala su se razna muzička i folklorna događanja. Istaknuli su se hor podružnice iz Brčkog, vokalni sastav „Ad Libitum“, te ansambli iz Bihaća i Viteza.

Svečana akademija i izložbe

U večernjim satima održana je svečana akademija i koncert „Musica bosniaca“. Pored muzičkih nastupa, predstavljene su izložbe koje dokumentiraju bogatu kulturnu baštinu.

Susrete su podržali premijer Srednjobosanskog kantona, gosp. Tahir Lendo, i načelnik Općine Travnik, prof. dr. Kenan Dautović.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -