Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHTuzlanski kanton usvaja nove zakone o javnim priredbama i mirnom okupljanju

Tuzlanski kanton usvaja nove zakone o javnim priredbama i mirnom okupljanju

Usvojeni nacrti zakona

Na posljednjoj sjednici Skupštine Tuzlanskog kantona usvojeni su nacrt zakona o javnim priredbama i nacrt zakona o mirnom okupljanju. Ovi zakoni su kreirani u skladu s direktivama Evropske unije. Ukoliko budu usvojeni, građanima će se omogućiti slobodnije okupljanje na javnim mjestima.

Podrška novim zakonima

Zastupnica Naše stranke, Amra Nadarević-Vodenčarević, izrazila je podršku novim zakonima. Istakla je važnost ovih zakona kao jednog od prioriteta Evropske unije. “Mirno okupljanje olakšaće procedure za iskazivanje zadovoljstva ili nezadovoljstva”, kazala je ona.

Poteškoće s trenutnim zakonima

Tuzlanski kanton je historijski bio pogođen masovnim protestima, posebno od strane obespravljenih radnika. Zakoni na snazi trenutno onemogućavaju organiziranje okupljanja u blizini ključnih institucija.

Promjene u prijavljivanju okupljanja

Načelnik Ureda direktora Uprave policije MUP-a TK, Denis Fejzić, naveo je da će novi zakon pojednostaviti proces prijavljivanja okupljanja. Građanima će biti potrebno prijaviti okupljanje pet dana unaprijed, umjesto dosadašnjih sedam, čime će se smanjiti administrativne prepreke.

Ove izmjene imaju za cilj potaknuti ljude na javno okupljanje bez dodatnih komplikacija. Prijave će se moći slati putem pošte, faksa, ili e-maila, a čak će biti dozvoljeno obavijestiti policiju i putem telefonskog poziva.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -