Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBećirović čestitao Bersetu i istakao važnost ljudskih prava u BiH

Bećirović čestitao Bersetu i istakao važnost ljudskih prava u BiH

Čestitke novom generalnom sekretaru

Predsjedavajući Bećirović čestitao je Alainu Bersetu, novom generalnom sekretaru Vijeća Evrope. Bersetska pozicija podrazumijeva značajnu odgovornost u jačanju demokratije i ljudskih prava u Evropi. Bećirović je ukazao na ključnu ulogu Vijeća Evrope u osnaživanju evropskog jedinstva i saradnje.

Položaj BiH unutar Vijeća Evrope

Bećirović je naglasio da članstvo Bosne i Hercegovine u Vijeću Evrope zahtijeva poštivanje visokih demokratskih standarda. To uključuje princip vladavine prava i zaštitu ljudskih prava, koja su temelj svakog demokratskog sistema.

Diskriminacija građana BiH

Predsjedavajući je podsjetio na presude Evropskog suda za ljudska prava koje su ukazale na diskriminaciju građana BiH. Stoga, provedba ovih presuda je od izuzetne važnosti za postizanje jednakosti svih građana.

Obaveze prema Upravnim tijelima

Bećirović je istakao obavezu da se eliminiraju diskriminatorni odredbi iz Ustava i Izbornog zakona. Ove mjere su u skladu s obavezama BiH prema Ujedinjenim nacijama i Vijeću Evrope.

Uloga visokog predstavnika

Od visokog predstavnika u BiH, Christiana Schmidta, Bećirović očekuje aktivnu zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda, u skladu s praksom razvijenih demokratskih zemalja.

Saradnja s Vijećem Evrope

Bećirović je naglasio važnost saradnje Bosne i Hercegovine sa članicama Vijeća Evrope. Aktivno učešće BiH u radu Vijeća ukazuje na opredjeljenje za evropske vrijednosti.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -