Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBećirović razgovarao s generalnim sekretarom Vijeća Evrope o ljudskim pravima i demokratiji

Bećirović razgovarao s generalnim sekretarom Vijeća Evrope o ljudskim pravima i demokratiji

Bećirović čestitao Alanu Bersetovom imenovanju

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, nedavno je razgovarao s novoizabranim generalnim sekretarom Vijeća Evrope, Alainom Bersetom. Ovaj sastanak održan je u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku.

Uloga Vijeća Evrope u jačanju demokratije

Bećirović je Bersetovom imenovanju čestitao, naglašavajući značaj Vijeća Evrope u promoviranju demokratije i ljudskih prava. On je ukazao na važnost članstva Bosne i Hercegovine u ovoj organizaciji.

Značaj sudskih presuda za ljudska prava

Predsjedavajući je istakao da članstvo BiH podrazumijeva poštivanje viših demokratskih načela i zaštitu ljudskih prava. Bećirović je podsjetio na presude Evropskog suda za ljudska prava, koje su utvrdile postojeću diskriminaciju građana BiH.

Apel za ukidanje diskriminatornih odredbi

On je naglasio da je ključno provesti presude koje zahtijevaju izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona. Bećirović se zalaže za njihovu dosljednu primjenu kako bi se eliminisale etničke podjele koje ugrožavaju demokratski karakter izbora.

Očekivanja od visokog predstavnika

Bećirović je istakao da očekuje od visokog predstavnika u BiH, Kristijana Šmita, da štiti ljudska prava i građanske slobode. Naglasio je potrebu da ova prava budu u skladu s praksom demokratskih država Zapada.

Aktivno učestvovanje u radu Vijeća Evrope

On je također naglasio značaj aktivnog učešća BiH u radu Vijeća Evrope. Saradnja s državama članicama Vijeća Evrope smatra se prioritetnom.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -