Nedjelja, 29 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHObilježena 32. godišnjica zatvaranja logora Sušica: Sjećanje na žrtve

Obilježena 32. godišnjica zatvaranja logora Sušica: Sjećanje na žrtve

Marš povratka putem spasa

U Vlasenici je tradicionalnim Maršem povratka putem spasa obilježena 32. godišnjica zatvaranja logora Sušica. Ovaj događaj podsjeća na stradanja koja su pretrpjeli mnogi civili tokom rata.

Svjedočanstva preživjelih

Temimi Begović, čija je porodica stradala u logoru, izjavila je da svaki korak na ovom putu podsjeća na grobnice. “Moj osjećaj ovdje je da je svaki korak van puta grobnica ili kost”, rekla je.

Amir Efendić, koji je preživio logor Sušica, naglasio je kako logoraši danas nisu adekvatno zaštićeni, jer zakon o logorašima još nije usvojen.

Uloga organizacija

Bakira Hasečić, predsjednica Udruženja Žena – žrtva rata, također redovno dolazi na obilježavanje. Ona ukazuje na mučenja koja su preživjele žene trpjeli tokom rata, a sjećanja na njezinu porodicu su duboko bolna.

Statistika zločina

Prema podacima, u Vlasenici je ubijeno oko 2.500 Bošnjaka, što predstavlja svaki sedmi stanovnik ovog grada. Ovaj događaj ističe potrebu za pravdom i sjećanje na nevine žrtve.

Obred sjećanja

Pored Marša, organizovan je i vjerski program, a proučena je Fatiha za sve žrtve. Ova komemoracija završila je obilaskom šehidskog mezarja Rakita, gdje su prisutni odali počast svim stradalim.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -