Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHBećirović i Nderitu razgovarali o genocidu u Srebrenici i značaju Rezolucije UN-a

Bećirović i Nderitu razgovarali o genocidu u Srebrenici i značaju Rezolucije UN-a

Važnost Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Predsjedavajući Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, nedavno je imao sastanak sa Alisom Vairimu Nderitu, podsekretarkom UN-a. Ova sastanak održan je u sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku. Ključna tema razgovora bila je Rezolucija o Međunarodnom danu obilježavanja genocida u Srebrenici, koja je usvojena sa globalnim značajem.

Obilježavanje godišnjice genocida

Sagovornici su razgovarali o predstojećoj 30. godišnjici genocida u Srebrenici. Bećirović je naglasio da je važno pravovremeno se pripremiti unutar UN-a. Cilj je organizirati događaj na dostojanstven način, u skladu s usvojenom Rezolucijom.

Odnos prema prošlosti i istini

Bećirović je istakao značaj očuvanja istine o genocidu nad Bošnjacima. Rezolucija nedvosmisleno osuđuje poricanje genocida. On je također pozvao Nderitu da podrži implementaciju Rezolucije, posebno u obrazovnim programima država članica UN-a.

Uloga UN-a u širenju istine

Specijalna savjetnica Nderitu je naglasila potrebu poštivanja presuda UN-ovih sudova. Ona je istakla obavezu međunarodne zajednice prema UN Konvenciji o genocidu. UN će dati podršku u očuvanju i širenju istine o genocidu u Srebrenici.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -