Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHOsman Bećirović: Živim od izazova, ne plačem za ribom

Osman Bećirović: Živim od izazova, ne plačem za ribom

Tragični gubitak pastrmke u Konjević Polju

Osman Bećirović, vlasnik ribnjaka iz Konjević Polja, pretrpio je težak gubitak. U samo sat vremena izgubio je 15.000 komada pastrmke. Ovaj događaj dogodio se prije nešto više od dva mjeseca, a Bećirović, koji se ribarstvom bavi od 2011. godine, prvi put se suočio s ovakvom katastrofom.

Uzrok gubitka ribe

Bećirović objašnjava da je temperatura vode u ribnjaku trebala biti između 14 i 17 stepeni. No, mjerene temperature su bile gotovo 30 stepeni Celzijusa. “To je za sat vremena uništilo svu ribu,” ističe Bećirović. Topla voda dolazila je iz rijeke usljed ekstremne suše i visokih temperatura.

Reakcija lokalnih vlasti i finansijska podrška

Na teren su izašle općinske nadležne službe i sačinile zapisnik o šteti. Bećirović je nedavno primio obavijest o uplati 1.000 KM iz općinskog budžeta, dok je šteta procijenjena na 10.000 maraka.

Bećirovićeva borbenost i planovi

Iako je izgubio ribe, Bećirović se šali kako je ostao bez ribe, ali ne i bez ribnjaka. “U životu sam mnogo čega goreg doživio,” govori. U planu mu je da proizvodnju mladica započne u novembru ili decembru, potaknut savjetima svojih kooperanata.

Bez obzira na teškoće, Bećirović ostaje pozitivan. “Nema plakanja, dižeš se i odmah ideš dalje,” zaključuje on.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -