Subota, 28 Septembra, 2024
HomeVijestiBiHApelaciono Vijeće potvrdilo presudu za zločine protiv čovječnosti u slučaju Milunić

Apelaciono Vijeće potvrdilo presudu za zločine protiv čovječnosti u slučaju Milunić

Odbijena žalba Tužilaštva

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine donijelo je drugostepenu presudu u slučaju Dušan Milunić i drugi. U ovoj presudi odbijena je kao neosnovana žalba Tužilaštva Bosne i Hercegovine. Branitelji optuženih, međutim, ostvarili su djelimičan uspjeh u svojim žalbama.

Preinačenje prvostepene presude

Prvostepena presuda Suda BiH izrečena 22. decembra 2023. godine preinačena je u vezi sa kaznama. Optuženima Dušanu Miluniću, Zoranu Stojniću, Iliji Zoriću i Zoranu Miluniću uračunato je vrijeme provedeno u pritvoru. Ovo je značajan korak u slučaju koji je izazvao veliku pažnju javnosti.

Izrečene kazne zatvora

Optuženi su proglašeni krivima za zločine protiv čovječnosti. Sud je izrekao kazne zatvora: Dušanu Miluniću 12 godina, Zoranu Stojniću 8 godina, Iliji Zoriću 20 godina, Zoranu Miluniću 14 godina, a Ljubiši Četiću 5 godina. Ove kazne su rezultat težine krivičnih djela koja su počinjena.

Završna odluka Suda

Iz Suda Bosne i Hercegovine saopćeno je da protiv ove drugostepene presude nije dozvoljena žalba. Ova odluka predstavlja konačnu presudu u ovom važnom pravosudnom postupku.

- Advertisement -
RELATED ARTICLES
- Advertisment -

Most Popular

Recent Comments

- Advertisement -